• Contact
  Neem contact op met Special Traffic Wij staan voor u klaar:

  T   0299 233 003

  »   vraag per e-mail

 • Offerte
  Offerte aanvragen Wij zijn heel blij dat jij aan ons denkt om een offerte voor je klanten uit te brengen. We gaan met veel plezier voor je aan de slag.

  Lees meer

Rondreis Indonesië

Het leukste aan een rondreis Indonesië is de diversiteit en dat ieder eiland uniek is: regenwouden, vulkanen, indrukwekkende tempels, rijstterrassen, prachtige stranden en de zeer vriendelijke bevolking.

ga direct naar:

 • Onze nr. 1 rondreis! Combineer Java en Bali in een rustig tempo. U ziet alle hoogtepunten op Java, maar ook tempels, watervallen en kratermeren op Bali.
  Lees meer
 • Highlights of Bali Bali is méér dan strand alleen. Het heeft een rijke cultuur en natuur, historische tempels en heerlijk eten.
  Lees meer
 • Bali, Java en Lombok Combineer deze schitterende eilanden: ontspan aan het idyllische strand van Bali, bezoek schitterende vulkanen en tempels op Java en sluit af op het ongerepte Lombok.
  Lees meer
 • Authentiek Sulawesi Traditionele dorpen, ongerept regenwoud, Nederlandse historie en een unieke cultuur; dat vindt u allemaal in deze Sulawesi rondreis.
  Lees meer


Reizen door onze specialisten geselecteerd

Volledig aanpasbaar naar de reiswensen van je klanten


Bijzondere excursies

Tips om uw reis naar Indonesië compleet te maken.

Munduk hiking tocht

Even de benen strekken in deze prachtige groene omgeving! Met een gids wandelt u in de omgeving van de accommodatie. Het gebied is behoorlijk vruchtbaar en uitstekend geschikt voor plantages. Er worden kruidnagelen verbouwd, cacao en vooral ook koffie. Een koele bries vergezelt u tijdens de wandeling, de omgeving is waterrijk en u vindt er zelfs watervallen. Deze ontspannen wandeling duurt ongeveer twee uur.

Indicatieprijs 35,- p.p. | Meer info >

Jungle Trekking West Bali National Park

Het West Bali National Park ligt in het noordwestelijkste puntje van Bali, op een schiereiland dat wordt omgeven door een grillige kustlijn van afwisselend mangroven, jungle, stranden en rotsen. Tijdens deze jungle trekking gaat u met een gids op verkenning in het nationale park. U begint met een bezoek aan de Tempel van Jayaprana & Layon Sari, waar een liefdesverhaal van dit beroemde koppel wordt afgebeeld. De tempel is het startpunt van een wandeltocht door de jungle. U gaat op zoek naar medicinale planten, bezoekt enkele panoramische uitzichtspunten en probeert zeldzame en vaker voorkomende inheemse dieren te spotten. Het laatste stuk van de wandeling voert door de unieke mangroven, waar ook weer bijzondere diersoorten tussen het groen leven.

Indicatieprijs 79,- p.p. | Meer info >

Snorkeltour Menjangan Island - Pemuteran

In de wateren rondom Menjangan Island bevinden zich enkele van de mooiste koraalriffen van Bali. Er zijn kleurrijke koralen, steile rifwanden en vele bijzondere zeedieren te bewonderen, zoals zeepaardjes, red snappers en rifhaaitjes. Het water is gewoonlijk erg helder en het watersportcentrum beschikt over alle benodigde materialen voor de excursie, zoals maskers en wetsuits.
N.B. Boekt u liever een duikexcursie? Uiteraard kunnen wij dit ook voor u regelen.

Indicatieprijs 95,- p.p. | Meer info >

Nusa Penida Discovery

Deze uitgebreide dagexcursie brengt u naar Nusa Penida, een prachtig eiland ten zuidoosten van Bali, dat wordt omringd door een waanzinnig mooie onderwaterwereld. Ook boven water biedt Nusa Penida een uniek landschap van grillige kusten, spierwitte strandjes en verscholen baaien. U wordt vroeg opgehaald bij uw resort en naar de haven gebracht voor de 40 minuten durende overtocht per snelle ferry. Na aankomst gaat u op weg naar Pasih Uwug, oftewel Broken Beach. De rit voert u langs kleine dorpjes en u hobbelt over een deels onverharde weg, maar dit wordt helemaal goedgemaakt door het prachtige uitzicht over het strand. Vervolgens gaat u naar Kelingking Hills, waar u wederom een spectaculair uitzicht staat te wachten. Na de lunch stapt u aan boord van een bootje naar Snorkeling Point. Onder leiding van een instructeur gaat u de kleurrijke vissen en koralen bekijken. Uiteraard heeft u ook nog even de tijd om van het prachtige witte zandstrand te genieten, voordat de terugreis naar Sanur aanvangt.

Indicatieprijs 185,- p.p. | Meer info >

Sidemen hiking tocht

De omgeving van Sidemen nodigt uit tot het maken van een trekking. Kiest u voor deze sportieve bezigheid, dan gaat u er zo'n twee uur met een gids op uit. Bij het dorpje Kastala steekt u een bamboebrug over en wandelt u tussen de rijstvelden naar het dorpje Tenganan, waar de eeuwenoude hindoe-javaanse traditie van het ikatweven nog in ere wordt gehouden

Indicatieprijs 55,- p.p. | Meer info >

Fietstocht in de omgeving van Mount Batur

U wordt in de ochtend bij uw hotel in Zuid-Bali of Ubud opgehaald en na een heerlijk kopje thee in Batur start de fietsexcursie vanaf de top van de Batur-vulkaan. Terwijl u naar beneden fietst geniet u onderweg van prachtige uitzichten over de omgeving. Onderweg worden er voldoende stops ingelast, zoals een stop bij een Hindoe-tempel. Voordat u terugkeert naar uw hotel staat u eerst nog een lunch te wachten in Ubud.

Indicatieprijs 55,- p.p. | Meer info >

Bekijk alle excursies
Reisinformatie Indonesië

Tijdens uw rondreis Indonesië is altijd één overkoepelende factor: de altijd vriendelijke en geïnteresseerde bevolking. Maar uiteraard is er meer: Indonesië bestaat uit ruim 17.000 eilanden waarvan ca. tweederde is bewoond. De grotere eilanden zijn toeristisch zeer interessant. Met een grote verscheidenheid aan culturen, een enorme diversiteit in natuur, vele talen en de meest magnifieke bezienswaardigheden.


Onze reizen naar Indonesië

Ons aanbod voor een reis naar Indonesië is zeer uitgebreid. We bieden complete rondreizen aan, alsmede kortere arrangementen die u kunt combineren met onze rondreizen door Indonesië of kunt gebruiken om uw eigen rondreis samen te stellen.
Bekijk onze reizen Indonesië >


De eilanden van Indonesië

Welk eiland kiest u voor uw vakantie Indonesië? Ieder eiland van Indonesië heeft zijn eigen charme. Wij lichten ze hier kort aan u toe.

Bali

Bali is bekend als dé strandbestemming van Indonesië. Een vakantie Indonesië op zich. U vindt hier een keur aan stranden, winkelcentra, restaurants, bars en een enorme hoeveelheid resorts, van zeer eenvoudig tot topluxe. Het eiland Bali heeft echter ook zeer veel bezienswaardigheden, zoals prachtige hindoeïstische tempels, bergen, intens groene rijstvelden en gezellige dorpjes.
Lees meer over Bali >

Java

Java is het kloppende hart van Indonesië en daarmee ook het dichtst bevolkt, met circa 120 miljoen inwoners. De hoofdstad Jakarta en de cultuur-hoofdstad Yogyakarta vindt u hier, evenals vele slapende vulkanen, plantages en rijstvelden. Op dit eiland vindt u ook enkele van de meest imposante boeddhistische en hindoeïstische bouwwerken van Indonesië.
Lees meer over Java >

Sumatra

Sumatra is één van de grotere en ruigere eilanden van Indonesië met ongerepte regenwouden, vele vulkanen met kraters en kratermeren, een diversiteit aan bevolkingsgroepen en stammen en natuurlijk de orang-oetangs die helaas alleen nog in de reservaten voorkomen. Het eiland is nog niet zo luxe en compleet toeristisch ontwikkeld als Java en Bali en dat is nu juist de charme ervan.
Lees meer over Sumatra >

Lombok

Lombok heeft mooie stranden en een idyllisch binnenland, variërend van vulkaanlandschap tot rijstvelden. Het eiland is in het algemeen rustiger dan Bali.
Lees meer over Lombok >

Gili Trawangan en Gili Meno

U kunt met de boot vanaf Bali en Lombok naar de prachtige, met koraal omzoomde Gilli-eilanden varen of vliegen vanaf Bali. Deze eilanden zijn auto- en motorvrij, het vervoer vindt nog met paard en wagen plaats! Geniet hier van prachtige bounty-stranden tijdens uw vakantie Indonesië.
Lees meer over Gili >

Sulawesi

Op Sulawesi treft u vulkanen, regenwoud en prachtige rijstterrassen, afgewisseld door berggebieden en misschien wel de mooiste koraalriffen ter wereld.
Lees meer over Sulawesi >

Tijdens uw rondreis Indonesië is altijd één overkoepelende factor: de altijd vriendelijke en geïnteresseerde bevolking. Maar uiteraard is er meer: Indonesië bestaat uit ruim 17.000 eilanden waarvan ca. tweederde is bewoond. De grotere eilanden zijn toeristisch zeer interessant. Met een grote verscheidenheid aan culturen, een enorme diversiteit in natuur, vele talen en de meest magnifieke bezienswaardigheden.

Tijdsverschillen in Indonesië

Indonesië kent verschillende tijdzones:
• Op Java en Sumatra is het vijf uur later ('s winters zes uur)
• Op Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Soenda-eilanden (o.a. Bali, Lombok en Flores) zes uur ('s winters zeven uur)

Feestdagen Indonesië

Feestdagen die elk jaar op dezelfde datum plaatsvinden zijn:
• Nieuwjaarsdag: 1 januari
• Onafhankelijkheidsdag: 17 augustus
• Kerstmis: 25 december
Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt. Veel openbare voorzieningen zijn op deze en op bovengenoemde feestdagen gesloten.

• Op Java wordt het Mudik festival of Idul Fitri gevierd.
Dit is de uittocht van de grote steden naar de dorpen (het geboortedorp of het dorp waar het ouderlijke huis staat) in het binnenland; gewoonlijk 1 week voor het einde van de Ramadan. Hierdoor zal Java ongeveer 10 dagen voor en 10 dagen na deze datum vol zijn. In 2021 valt Idul Fitri op 12-13 mei.
• Op Bali wordt in maart het Balinese Nieuwjaar gevierd (Nyepi Dag). Dit is een ‘stilte dag’, het leven op Bali ligt dan compleet stil. Op deze dag worden er geen binnenlandse vluchten, excursies en/of transfers uitgevoerd en alle winkels, banken en andere instellingen zijn gesloten. We adviseren u om deze dag uw hotel niet te verlaten. In 2021 valt Nypei Dag op 14 maart.

Op vakantie in Indonesië tijdens de Ramadan:
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en is een maand van vasten. Aangezien de Islamitische kalender samenvalt met de maanstanden begint de Ramadan ieder jaar op een andere dag. In 2021 start de Ramadan op 12 april en eindigt het op 12 mei.
Houdt u rekening met het feit dat ten tijde van de Ramadan in de hotels aanpassingen zullen worden gemaakt, opdat de lokale bevolking de etende westerlingen (de gasten) niet kunnen zien. Dit kan resulteren in het bijvoorbeeld ophangen van grote scheidingsgordijnen in de coffeeshop. Er zal er in openbare gelegenheden, restaurants en bars geen live entertainment zijn of luide muziek.
Daarnaast wordt er vaak alleen alcohol geserveerd in het hotel, maar niet in lokale restaurants/bars. Het wordt door moslims zeer gewaardeerd als klanten zich conservatiever kleden in deze periode. Gedurende deze periode zijn ook veel winkels, musea en restaurants gesloten.

In de periode na de Ramadan en in de maanden juli en augustus is het zeer druk op (met name) Java en (in mindere mate) Bali, onder meer omdat de lokale bevolking in deze periode vrij heeft en op reis gaat in eigen land. Vanwege de grote drukte op de wegen, stations en luchthavens en bij de belangrijkste bezienswaardigheden is uw reisschema ter plaatse onderhevig aan wijzigingen. Wilt u toch graag in de maanden juli en augustus reizen, raden wij u aan om extra rustmomenten in uw reisschema op te nemen en geruime tijd van tevoren uw reis te reserveren.

Gezondheid & vaccinaties

Voor informatie met betrekking op gezondheid en eventueel benodigde vaccinaties voor uw reisbestemming, adviseren wij u contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen u het juiste advies geven.

U kunt advies inwinnen bij bijvoorbeeld uw huisarts, de GGD en de KLM Health Services: https://klmhealthservices.com.  Of neem een kijkje op www.anvr.nl waar u reisinformatie per bestemming vindt.

Taal in Indonesië

In Indonesië wordt Bahasa Indonesia gesproken, dat verwant is aan het Maleis. Oudere mensen spreken soms nog Nederlands. Over het algemeen kunt u met Engels redelijk tot goed terecht.

Geldzaken Indonesië

De munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). U mag maximaal IDR 100.000.000 in- en uitvoeren. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in en uit het land brengen. Contant geld in euro’s kunt u gemakkelijk bij een bank of een hotel omwisselen naar rupiah. Overgebleven rupiah kunt u, mits u een wisselbewijs van de bank kunt tonen, op de luchthaven terugwisselen. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1,- = ca. IDR 15.902, IDR 1.000 = ca. € 0,06. De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com/currency/converter/
Creditcard: Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld via een bank of ATM-automaat.
Pinpas: Met uw bank-/pinpas kunt u geld pinnen bij de zogenaamde ATM-automaten, mits deze zijn voorzien van de juiste logo’s (cirrus en maestro). We raden u aan om rupiah's of dollars vanuit Nederland mee te nemen. Het gebeurt geregeld dat de pinautomaten buiten werking zijn. Bovendien zijn er geen pinautomaten aanwezig in de kleinere plaatsen en op sommige eilanden.

N.B.
Betalen met de chip op de Maestro en MasterCard kaarten is in Nederland en veel andere landen ingevoerd om het betalingsverkeer te beveiligen. Geldautomaten in sommige niet-Europese landen ondersteunen deze chiptechnologie nog niet altijd en zijn daarom gevoeliger voor frauduleuze transacties. Banken in Indonesië hebben daarom extra voorzorgsmaatregelen genomen: Kaarthouders van Maestro betaalpassen en MasterCard creditcards kunnen als gevolg hiervan geen geld opnemen bij de volgende 3 banken namelijk: Bank Central Asia (BCA), Bank Negara Indonesia en Bank Permata. De betreffende kaarthouders kunnen wel terecht aan het loket of bij één van de andere banken. Dit zijn: Commonwealth Bank of Australia, Bank Mandiri (Persero), Bank Rakyat Indonesia (Persero), Bank International Indonesia, Bank CIMB Niaga, Bank Danamon Indonesia, Pan Indonesia Bank (Bank Panin), Citishare Corporation, HSBC - The Hongkong and Shanghai, Banking Corporation Limited en Bank ANZ Indonesia.
Deze informatie is bijgewerkt in februari 2019

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste zeven maanden geldig is. Ook is een geldig visum voor Indonesië vereist. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen dagen en aankomst op één van de hieronder genoemde luchthavens is het visum gratis:
• Ngurah-Rai International Airport, Denpasar (Bali)
• Soekarno-Hatta International Airport, Jakarta (Java)
• Juanda International Airport, Surabaya (Java)
• Adisucipto International Airport, Yogyakarta (Java)
• Bandara International Airport, Mataram (Lombok)
• Sultan Hasanuddin International Airport, Makassar (Sulawesi)
• Sam Ratulangi International Airport, Manado (Sulawesi)
• Kualanamu International Airport, Medan (Sumatra)
• Minangkabau International Airport, Padang (Sumatra)
Indien u aankomt op of vertrekt van een andere luchthaven komt u niet in aanmerking voor een gratis visum. U dient dan alsnog te betalen voor het visum. Ten tijde van het samenstellen van deze informatie was de prijs ca. USD 35 voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit kan ter plaatse alleen in USD betaald worden. Indien u van het ene eiland naar het andere eiland van Indonesië vliegt en u passeert hierbij een ander land, dient u bij uw tweede aankomst in Indonesië wederom een visum aan te schaffen.

Visum
Voor een verblijf van meer dan 30 dagen is het verplicht om een visum aan te vragen. U kunt dit voor uw vertrek uit Nederland online doen via een visum bemiddelaar.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse paspoorthouders. Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen. U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Hotels Indonesië

Inchecken: Inchecken kan normaliter vanaf 15.00 uur.
Verblijf: Preferenties die u bij boeking heeft doorgegeven zijn nooit gegarandeerd. Ter plaatse, bij het inchecken, hoort u of uw preferentie ingewilligd kan worden. In de meeste Aziatische hotels zijn geen echte 3-persoonskamers; het zijn over het algemeen 2-persoonskamers waarbij een extra bed wordt bijgeplaatst.
Uitchecken: De algemene regel is dat u uw kamer uiterlijk om 12.00 uur dient te verlaten.

Eten & drinken in Indonesië

De Indonesische keuken is rijk en gevarieerd en weerspiegelt de diverse invloeden die het land en zijn geschiedenis hebben gevormd. Veel eilanden hebben hun eigen gerechten die met specifieke kruiden worden bereid.

Zo is eten op Sumatra pittiger dan op Java. Het hoofdingrediënt is rijst, met daarbij verschillende schaaltjes met vlees, vis, groenten en sausjes. Een echte aanrader zijn de Pisang Goreng: zoete, kleine, gebakken banaantjes. Om uw vingers bij af te likken!
Water uit de kraan kunt u beter niet drinken. Alle hotels hebben flessen water of thermoskannen met drinkwater staan. Tandenpoetsen kan wel met kraanwater. Drink buiten de hotels alleen het water uit voorverpakte flessen mineraalwater.

Onze tips:
• Mocht u op Java zijn en het plaatsje Malang bezoeken: ga dan naar het restaurantje 'Toko Oen'. Dit restaurant is in 1910 opgericht door de Nederlandse familie 'Oen' en is een waar begrip in Indonesië. Tot op de dag van vandaag staan er gerechten op de kaart uit de Nederlandse koloniale tijd, zoals een uitsmijter, huzarensalade en kaasstengels.
• Een geweldige plek om te eten op Bali is bij D'Roemah in Kerobokan, van de bekende Nederlands-Indonesische chef-kok Marlon 'Lonny' Gerungan. Een avond tafelen bij D'Roemah wordt als volgt omschreven: 'Lekker koken is een kunst, je maakt het overheerlijk door kennis en ervaring te mengen met plezier en dan zachtjes roeren met liefde'.

Het weer in Indonesië

Indonesië ligt in de tropen en heeft dus een warm klimaat en het hele jaar door ongeveer even lange dagen en nachten.
• De warmste en droge tijd valt tussen mei en september, met dagtemperaturen rond de 30°C.
• Tussen oktober en april is het wat koeler (tussen 25°C en 30°C) en heerst de moesson, met vooral in december, januari en februari kans op hevige, maar kortstondige stortbuien tussen de zonneschijn door.
De beste reistijd voor alle eilanden is van mei tot en met september m.u.v. Sulawesi. Sulawesi is onderhevig aan verschillende moessonperioden, maar in het algemeen is de beste reistijd van augustus tot oktober.

Gewoonten en gebruiken
> Indonesië is het land van de glimlach: de mensen zijn zeer beleefd in de omgang. Ter begroeting wordt net als bij ons een hand gegeven, door zowel mannen als vrouwen. Of men vouwt de handen en buigt het hoofd. Het gebruik van de linkerhand om iets te geven of te ontvangen is in Indonesië taboe.
> Een Indonesiër zal bijna altijd bij het begin van een conversatie vragen waar u naar toe gaat. Dit kan bij herhaaldelijk aanspreken tot irritatie leiden. Een standaard antwoord is: 'Jalan, Jalan' (wandelen). Hiermee neemt men genoegen en wordt u met rust gelaten. Overigens is het voor een Indonesische riksja-rijder een waanzinnig idee dat u gaat wandelen, terwijl zij u naar uw bestemming kunnen fietsen.

Apen in Indonesië
In Indonesië leven diverse soorten apen in het wild. Houdt u er rekening mee dat dit geen tamme dieren zijn. Draag geen sieraden (in het zicht), hoeden/petten en een zonnebril. Zorg ervoor dat uw tas goed kan worden afgesloten of neem geen tas mee. Daarnaast raden wij u aan om geen etenswaren mee te brengen.

RefillBali
Bali en de Gili-eilanden kampen met een hardnekkig probleem van plastic zwerfafval. Een groot deel daarvan is de wijten aan het eenmalig gebruik van waterflessen. Om dit het hoofd te bieden, heeft een aantal duurzame bedrijven de handen ineengeslagen met het initiatief RefillBali, een netwerk van 240 locaties waar iedereen gratis zijn fles kan bijvullen. De locaties zijn gemakkelijk te vinden via een speciaal hiervoor ontwikkelde app (gratis te downloaden) of op
http://www.refillbali.com/stations/.